sputnik

24.Avgust.2003

novo mesto

Zapisano pod: Preleti, Pristanki — t. @ 00:00

najboljši kraj za poslušanje letalskih zgodb so dirke, na katerih se takšne ali drugačne štorije vrtijo skoraj brez prestanka - v številnih zgodbah pa nastopa legendarni slovenski 300km trikotnik (lesce, maribor, novo mesto).

tako ni bilo nič čudnega, da je gurač laširant, dan po zaključku djp matkopuszta 2003, v A9 nalil 80 litrov vode in napadel – slovenskih 300. sploh ker mu je dirkač obljubil, da ga bo prišel iskat, kamorkoli že se bo usedel.

tisti dan je na madžarskem vreme še vedno trgalo, lesce pa so do poldneva prekrivali stratusi, ampak to ga kljub poletanju ob 13h ni kaj dosti skrbelo - za 300km je časa vedno dovolj: 4h z 80km/h.
in je šel, štart ob 13:20, košuta in gas v dno logarske - brez skrbi, ker se menda tam lepo pristane. (1.2m/s). tega, da je hitrost bolj odvisna od vremena kot od količine natočene vode pač še ni vedel, zato jo je še naprej tovoril s sabo.

do smrekovca so se baze spustile na 2000m, od tam naprej do pohorja pa na srečo ni bilo nobenega dviganja in zato tudi nobenega kroženja več (med kroženjem je nos polovico časa obrnjen stran od discipline, zato je takrat tveganje za kapitulacijo največje).

nad pohorjem ga je čakal krasen kumulus, ki pa je tako kot vsi tisti dan – crknil takoj ko ga je potipal in tako se je na zahodni strani pohorja spet boril, tričetrt ure, preden je našel 1.8m/s ter s 1400m zlezel na spodobnejšo višino. in jasno, voda je bila še vedno v krilih.
mb
rogla, areh, maribor - kljub temu, da mu je colibri kazal 30km/h jugozahodnega vetra in so baze pohorskih kumulusov štrlele daleč na sever. kar je seveda pomenilo -400m do bolfenka ter pol ure nekoristnega križarjenja tik nad arehom.

ob polštirih je višina nepreklicno skopnela in šele ko ga je bližina tal pregnala proti sv. trem kraljem, si je med potjo priznal poraz ter izpraznil rezervoarje. ciko bi stoposto rekel, da bi se dalo danes leteti zelo hitro, je pomislil, ampak njegova potovalna hitrost je bila jako kilava, dobrih 50km/h.

s težavo je nastrgal 300m nad tremi kralji in ugotavljal, da je na 1200m pot do celja precej bolj gorata kot 1000m višje. nazadnje je ob paškem kozjaku le ujel interval, 1.7m/s do 2100m. aleluja.

ena od zgodb je govorila tudi o borbah s črnivcem in močnim jugozahodnikom, zato najpametnejša možna izbira – povratek v lesce, kljub pozni uri še vedno ni bila v igri. tudi grebeni južno od celja so bili opremljeni z lepimi kumulusi…

…ki pa so crknili še preden se je pripeljal do njih. zadnje dviganje, ki je crknilo takoj ko se je pojavil kumulus, ga je spomnilo na nasvete BP in kratke intervale, zato je začel v plavem otipavati na jug obrnjene grape pod mrzlico. bošt je car! 2m/s do 2200m in novo mesto v doletu.

na dolenjskem ni bilo nobenih kumulusov več, naloga pa ga je vseeno gnala na jug: od kuma naprej samo še navzdol in tako se je ob petih popoldne 300m nad letališčem že pogovarjal z dolenjci, se boril še dobro uro, skoraj priboril dolet do šentvida pri stični, nato pa je dolenjsko prekrila ciroza.

ob tričetrt na šest se je odločil zdelanemu KK prihraniti večerno pot s prikolo in se je raje usedel na letališče v novem mestu.nm
takoj sta pridrvela dva – v avtu, izza ovinka, naložila utrujenega pilota in oddrvela nazaj - do hangarja za hosto. da menda pri njih že nekaj tednov ni termike…

šlep do lesc je bil ena najbolj strašljivih, pa tudi najlepših dogodivščin - ker utva pri 140km/h bolj slabo penja in prvih 20km marsikje ni šlo dosti višje kot 100m nad bukvami in ker ima ljubljanska kotlina v večernem soncu s 1000m poseben čar.

tone pa mu je čez čas predlagal napad na dvakrat 300km v istem dnevu.
  • Share/Bookmark


Brez komentarjev »

Še brez komentarjev.

RSS vir za komentarje na objavo. Trackback URI

Komentiraj

Prelomi vrstic in odstavkov so samodejni, e-poštni naslov ni nikoli prikazan, dovoljen je HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(obvezno)

(obvezno)


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !
Blog sputnik | Zagotavlja SiOL | O Sistemu |